Tips voor een carrièreswitch naar IT

3 Tips voor een carrièreswitch naar IT

Kort samengevat zijn de eerste 3 tips voor een carriere switch naar de IT om voor jezelf de volgende 3 vragen te beantwoorden:

  1. Wie ben je?
  2. Wat wil je?
  3. Wat kan je?

Op bovenstaande onderwerpen zijn boekenkasten vol geschreven… Dat geeft aan dat er blijkbaar veel behoefte is om antwoord te krijgen op deze 3 vragen en het zou te ver gaan om hier een samenvatting te geven van al die boeken. We willen deze vragen hier alleen kort bespreken en je op weg helpen mocht je meer informatie zoeken bij het vinden van je antwoorden op deze drie vragen.

TIP 1. Wie ben je? Waar ligt jouw passie? Waar wil jij graag aan bijdragen?

Dit lijkt een makkelijke vraag, maar dit is vaak de moeilijkste vraag. Je weet natuurlijk wel hoe je heet, wat je leeftijd is en waar je opgegroeid bent. Maar voor een nieuwe carrière is het vooral van belang om meer te weten over jezelf in relatie tot je werkomgeving. Stel je hierbij bijvoorbeeld vragen als: wat zijn je belangrijkste waarden en normen, ben je introvert of extravert, werk je het liefste in je eentje of samen met anderen, ben je een zelfstarter of moet je gemotiveerd worden door anderen, zou je ook in je werkende leven meer willen bijdragen aan de maatschappij of zie je je werkende leven en maatschappelijke ontwikkelingen het liefst gescheiden, uit welk soort werk krijg of kreeg jij de meeste voldoening en waarom: zoek je bijvoorbeeld complexe uitdagingen of ben je meer geïnteresseerd in snel resultaat?

Dit zijn veel vragen, zonder dat er goede of foute antwoorden zijn, want het zegt iets over wie je bent en hoe jij in elkaar zit. Als je verdieping zoekt vraag dan om ondersteuning van een loopbaancoach of coach. Als je hier nog geen ervaring mee hebt dan zou je bijvoorbeeld eerst eens een persoonlijkheidstest kunnen doen op www.123test.nl/persoonlijkheid.

TIP 2. Wat wil je? Welke sector of welke rol past bij wie jij bent?

Hier gaat het om je interesse in de IT-wereld. De IT is vaak een abstracte wereld die soms volledig digitaal is. Als jij het liefst fysieke en tastbare producten oplevert (zonder digitale ondersteuning) en/of geen affiniteit hebt met de digitale wereld, dan haal jij waarschijnlijk geen voldoening uit werken in de IT. Het is dus van belang om voor jezelf te ontdekken wat voor soort werkomgeving en wat voor soort werk je het leukste vindt.

Nu is het voordeel van werken in de IT dat, dankzij de digitale transformatie, de IT bijna alle andere werelden wél raakt, niet alleen in de bouw (bijv. online 3D-tekeningen) of landbouw (bijv. landinspecties met drones) maar ook bijvoorbeeld in de kunstwereld is de IT niet meer weg te denken (denk bijvoorbeeld aan online kunstveilingen). Met andere woorden, de IT is in de meeste sectoren niet meer weg te denken. Toch helpt het als je voor je eigen carrière switch weet met welke sector jij het meeste raakvlak hebt gegeven jouw persoonlijke voorkeuren. Als jij wil bijdragen om de maatschappij een stuk veiliger te maken, dan zit je bijvoorbeeld bij de politie beter op je plek dan bij een lokaal MKB-bedrijf; andersom geldt, als jij meer invloed wil uitoefenen op het eindresultaat zonder complexe besluitvorming dan zit je mij een MKB-bedrijf wellicht beter op je plek. Als je je nog wil oriënteren welke sector bij je past kijk dan eens voor een carrière-test op www.123test.nl/carriere.

Qua soorten werk zijn de mogelijkheden in de IT vrijwel eindeloos, waarbij je kan verdiepen in de techniek of in raakvlakken met de bedrijfsvoering: denk bij technische beroepen bijvoorbeeld aan softwareontwikkelaar, software-tester, test-manager, solution-architect of database-beheerder, cloud-architect, cybersecurity-specialist, of autorisatie-specialist. Denk bij beroepen met raakvlakken met de bedrijfsvoering aan business analist, data analist, data scientist, enterprise architect, productowner, projectmanager of IT-manager. Als je wilt oriënteren welk beroep bij je past kijk dan eens op Indeed en kijk naar de verschillende vacature-omschrijvingen puur als oriëntatie, en laat je niet afschrikken door alle technische termen, echter, als je de helft van de termen niet begrijpt, zoek dan een vacature waarbij je de terminologie nog wel begrijpt.

En vraag vervolgens eens in je omgeving of zij iemand kennen die je meer kan vertellen over een beroep wat je interessant lijkt. Als je helemaal niet wil werken met data-analyse, processflows en/of logisch redeneren, dan is de stap richting bijvoorbeeld data analyst, data scientist, test-analist, programmeur of een andere rol in de IT waarschijnlijk niet passend voor jou. Als je echter in je vrije tijd alle data van de Amerikaanse verkiezingsuitslagen uitpluist, en warmer wordt van het EK-kwalificatieschema en de kansen van Oranje dan van het voetbal zelf, dan is een nieuwe rol in de IT waarschijnlijk wel passend voor jou…

TIP 3. Wat kan je? Denk aan Pippi Langkous!

Hier gaat het om je IT-vaardigheden. Bij een carrière switch ga je namelijk een nieuwe match maken tussen wat je wil met wat je kan (of wat je kan nadat je een cursus hebt gevolgd). Het voordeel van de huidige IT-arbeidsmarkt is namelijk dat er veel meer vraag is naar IT-talent dan aanbod, dus als jij voldoende IT-vaardigheden hebt of gaat ontwikkelen en dan heb jij de zekerheid van een goede baan. Als je nog nooit in de IT gewerkt hebt dan denk je wellicht dat je het niet kan. Denk dan aan het motto Pippi Langkous: Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!

Als je een diploma op WO/HBO-niveau of MBO-niveau hebt afgerond dan heb je namelijk al bewezen dat je logisch en kritisch kan nadenken op jouw niveau. Test jezelf vooraf wel even of je voldoende snel, juist en volledig logisch kan redeneren en beargumenteren, want die analytische vaardigheden zijn wel nodig om een succesvolle carrière switch te maken naar de IT. Echter, als jij zenuwachtig wordt van persoonlijke assessments maar wel de ene na de andere online cursus succesvol weet af te ronden en in de praktijk in te zetten, dan is dat laatste veel belangrijker. De eerlijkheid gebiedt echter te zetten, dat beide zaken vaak positief gecorreleerd zijn en dat er een causaal verband bestaat (en als je niet weet wat het verschil tussen correlatie en causaliteit inhoudt dan leer je dat vanzelf als je een online cursus volgt richting data analist of data scientist). Dus als je twijfelt over je analytische vaardigheden doen dan een IQ-test via www.123test.nl/iq-test-training.

Zodra je antwoorden hebt op bovenstaande 3 vragen, kijk dan eens in welk van onze 4 carrièrepaden je je het meest thuis voelt.

Er is namelijk veel vraag naar IT’ers en dat zal met de groei van de hoeveelheid data en artificial intelligence alleen nog maar meer worden.

 

Disclaimer:

We verwijzen alleen door naar online testen of online coaching als we denken dat die partijen jou kunnen helpen. We verwijzen nu naar 123test.nl, we hebben hier geen commerciële relatie mee. Zoek zelf op google ook op alternatieve partijen die online testen aanbieden.

We hebben wel een commerciële relatie met enkele aanbieders van online cursussen, dit is duidelijk te zien als er een advertentie/banner draait op onze site. We verwijzen alleen naar online cursussen als we weten dat ze een goede prijs/kwaliteitverhouding bieden, want we geloven erin dat je zelfs tegen relatief lage kosten al een eerste stap kan zetten om je verborgen IT-talenten te ontwikkelen. Met deze (kleine) advertentie-inkomsten willen een deel van de kosten van onze website bekostigen om vervolgens een groter publiek te bereiken om hen te inspireren hun verborgen IT-potentieel te ontdekken en te ontwikkelen.