Omscholen: hoe pak je dat aan?

5 stappen die je moet volgen voor een succesvolle omscholing

In de huidige economie is het voor veel mensen moeilijk om aan een baan te komen, zeker omdat bepaalde sectoren heel erg in trek zijn of juist sectoren door het corona-virus al een jaar platliggen, zoals de evenementenbranche. Wanneer je brief na brief verstuurd, en maar nergens wordt aangenomen of überhaupt op gesprek wordt uitgenodigd, is het misschien een idee om iets breder te kijken. Er zijn namelijk genoeg andere sectoren waar wél veel werk te vinden is.

Zo is er al jaren een grote vraag naar ICT-personeel. Om tegen het grote tekort op te boksen, zijn er veel bedrijven die opleidingen en leer-werkplekken aanbieden. Zo kan het dat je zonder veel ervaring toch al een lekker salaris kunt verdienen in de ICT.

Maar hoe pak je die omscholing nou aan? Wij zetten 5 stappen om te volgen voor je op een rijtje.

1. Oriënteren

Voor je je aan een omscholing waagt, is het belangrijk om te weten waar jij gelukkig van wordt en waar je goed in bent. Waar haal je plezier uit in je werk en in je dagelijks leven en waarom? In de ideale situatie zit hier natuurlijk een overlap in. Test jezelf door persoonlijkheids- en kennistests te doen. Wie weet heb je ergens al een belangrijke skill opgepikt, of heb je toch meer onthouden van statistiek dan je dacht!

Wanneer je je eigen niveau en kennis in kaart hebt gebracht, is het tijd voor de volgende stap. Je moet gaan bepalen hoe je aan je nieuwe droombaan gaat komen. Welke stappen moet je zetten om daar te komen? Denk hierbij aan het bijspijkeren van kennis, het volgen van een cursus of een volledige opleiding, netwerken en solliciteren.

Een carrièreswitch maak je niet van de ene op de andere dag, daar gaat enige tijd overheen. Bedenk dus per stap hoeveel tijd je eraan kwijt wil zijn. Door het zetten van tussentijdse mijlpalen, blijf je gemotiveerd om alle taken uit te voeren en om weer iets van je lijstje af te kunnen strepen.

2. Opleiding volgen

Heb je toch meer kennis nodig? Dan is het tijd om je te laten omscholen. Dit kan op verschillende manieren, namelijk via een traineeship bij een bedrijf, een omscholingstraject via het UWV, of zelfstandig door middel van een (HBO) opleiding of een cursus. Elke optie heeft zo zijn voor- en nadelen. Een traineeship bijvoorbeeld kan een tot twee jaar duren, waarin je wordt opgeleid voor een bepaalde functie en hier tegelijkertijd ervaring in opdoet. Het nadeel van traineeships is dat het salaris voor veel carrièreswitchers een stap terug is. Zelfstandig een opleiding volgen kan veel tijd en geld kosten, maar je krijgt er wel een erkend diploma voor terug. Via het UWV kun je een omscholingstraject volgen, dat volledig vergoed kan worden wanneer je opleiding nodig is om een baan te vinden. Dit geldt echter niet wanneer je al een baan hebt.

3. Werkervaring opdoen

Voordat je gaat solliciteren, is het belangrijk om al wat werkervaring op te doen. Bij sommige opleidingen is een stage verplicht, maar niet iedereen heeft hier voldoende tijd voor. Gelukkig zijn er naast stages nog meer mogelijkheden om alvast wat werkervaring op te doen. Ga eens na of je als vrijwilliger bij de lokale sportvereniging of het buurtcentrum aan de slag kunt. Ook kun je een website bouwen voor jezelf en op die manier online een aantal dingen uitproberen. Wanneer je jezelf wilt specialiseren in programmeren, oefen dit dan in je vrije uurtjes. Deze manier van werkervaring opdoen hoeft niet veel tijd te kosten, maar je kunt wel aantonen dat je je nieuwe kennis in de praktijk hebt toegepast.

4. Solliciteren

Wanneer je klaar bent met je opleiding en genoeg werkervaring hebt opgedaan, kun je gaan solliciteren. Het liefst begin je natuurlijk al iets eerder, het vinden van een baan kan erg veel tijd kosten. In plaats van achter de computer te duiken voor de zoveelste motivatiebrief, kun je ook tijd stoppen in jouw eigen netwerk. Waarschijnlijk ken je nog wel iemand die jou ergens zou kunnen introduceren. Een berichtje op LinkedIn dat je op zoek bent naar een nieuwe baan, kan zo maar eens de juiste stap naar jouw droombaan zijn. De meeste banen worden namelijk nog steeds gegeven aan kandidaten binnen het eigen netwerk.

5. Beginnen met je droombaan

Wanneer je bent aangenomen, rest alleen nog maar het beginnen aan je nieuwe baan. Als je alle voorgaande stappen zorgvuldig hebt doorgelopen, ga je uiteindelijk de vruchten hiervan plukken. Eindelijk resultaat van al je harde werk en geniet van je nieuwe ervaringen!