Hoe creëer je een goede IT thuiswerkplek?

Sinds het begin van de pandemie in 2020 zijn al een heleboel eettafels omgetoverd tot thuiswerkplekken. In veel slaapkamers of zolders werd nog een bureautje gepropt om het beste van de situatie te maken. Maar hoe zorg je nou echt voor de ideale thuiswerkplek waar je kunt knallen met je werk?

Tip 1. Zorg voor een goede internetverbinding

Als IT’er is het natuurlijk belangrijk dat je toegang hebt tot een veilig netwerk en een goede internetverbinding. Let daarom goed op waar je in huis je werkplek creëert ten opzichte van je router. Wanneer meerdere verdiepingen of muren je draadloze netwerk onderbreken, is je verbinding minder sterk. Het kan daarom handig zijn om een versterker aan te schaffen, of om extra ontvangers te installeren. Dit is extra belangrijk wanneer je in een cloud-omgeving werkt en je bestanden online opslaat.

Tip 2. Maak gebruik van de juiste apparatuur

Denk na wat voor jou essentiële aspecten zijn van je werkplek op kantoor. Heb je bijvoorbeeld twee grote schermen, schaf die dan thuis ook aan. Werk je op kantoor op een desktop met een bepaalde processor en/of grafische kaart, dan zullen niet alle werkzaamheden even soepel verlopen op een eenvoudige laptop. Veel werkgevers komen je in de kosten hiervoor tegemoet. Zeker omdat het er naar uit ziet dat thuiswerken onderdeel wordt van het nieuwe normaal: de kans is klein dat je na de pandemie weer 100% van de tijd op kantoor gaat werken.

Tip 3. Creëer een werksfeer waar jij je goed bij voelt

Je hoeft natuurlijk niet de situatie zoals die op kantoor is volledig na te bootsen. Een thuiswerkplek kan juist heel persoonlijk zijn als jij je daarbij prettig voelt, bijvoorbeeld door foto’s, planten en muziek aan je werkplek toe te voegen. Als je op kantoor veel wordt afgeleid door collega’s dan is dit de ideale kans om een situatie te creëren waar jij helemaal zen van wordt en waar je je goed kunt concentreren.

Tip 4. Denk aan je fysieke gezondheid

Uit onderzoek blijkt dat je niet langer dan twee uur achter elkaar op een laptop moet werken, zeker wanneer je geen extern toetsenbord en muis hebt. Een laptop is ergonomisch niet zo verantwoord omdat het beeldscherm, het toetsenbord en de muis niet verstelbaar zijn. Als je echt niet anders kan dan op een laptop werken, zorg dan voor voldoende beweging. Ga staan wanneer je aan het bellen bent en loop in je lunchpauze een blokje om.

Ook een afstelbare stoel en een tafel op bijpassende hoogte kunnen het verschil maken. Bij een goede zithouding kunnen je voeten plat op de grond en bevinden je knieën zich op ongeveer dezelfde hoogte als je heupen.

Tip 5. Zorg voor routine

Het is aantrekkelijk om direct vanuit je bed achter de computer te gaan zitten, maar deze manier van werken is niet aan te raden. Beschouw een thuiswerkdag zo veel mogelijk als een normale werkdag op kantoor. Kleed je aan zoals je normaal gesproken ook zou doen. Niemand ziet in een videocall of je een pantalon of een joggingbroek aanhebt, maar onbewust kan een joggingbroek ervoor zorgen dat je minder geconcentreerd kunt werken. Bovendien kan kleding voor een scheiding tussen werk en privé afbakenen. Ook in de rest van je werkdag kun je routine aanbrengen, door een planning te maken en pauzes te nemen. Want ook op je werk word je wel eens afgeleid door collega’s en neem je even rust door een kopje koffie te pakken.