De wereld digitaliseert, maar wat houdt dat in?

Decennia geleden was het raar om een mobiele telefoon te hebben, enkele jaren geleden was het raar om 5G te hebben, en op de dag van vandaag vinden we het raar als mensen geen smartphone, laptop of tablet hebben. De wereld digitaliseert. We staan steeds meer in verbinding met elkaar, en alles om ons heen staat steeds vaker in verbinding met het internet. Dit heeft voor- en nadelen, maar het is vooral goed voor de arbeidsmarkt van IT’ers. 

Alles in verband met elkaar

We ontwikkelen ons steeds meer richting een techno-systeem, een economisch system dat volledig digitaal is en beheerd wordt door technologie. Deze verschuiving brengt bepaalde implicaties en problemen mee voor sectoren als politiek, economie en dergelijke. Er komen een hoop nieuwe oplossingen bij, maar ook een hoop problemen. Dit vergroot de waarde van capabele IT’ers voor de maatschappij en voor bedrijven aanzienlijk.

Voordelen van digitalisering

Digitalisering brengt enkele voor- en nadelen met zich mee. Een voorbeeld van zo’n voordeel is het feit dat documenten tegenwoordig altijd digitaal te vinden zijn, vaak zelfs van achter je eigen huis-desktop of laptop. Tegenwoordig wordt alles opgeslagen in de Cloud (online servers)Daarnaast wordt de wereld steeds groener, omdat we documenten steeds vaker digitaal opslaan en delen in plaats in fysieke, papieren vorm. Nog een groot voordeel is dat we steeds meer vanuit huis zaken kunnen regelen. Kleding bestellen, eten bestellen, en zelfs werken kan steeds meer vanuit huis. Handig, helemaal als er pandemie in de wereld bezig is die veel fysieke activiteiten beperkt. 

Nadelen van digitalisering

Een aantal nadelen zijn dat door de grootschalige digitalisering veel processen in de maatschappij en bij bedrijven complexer wordenSystemen, processen, en databases worden ingewikkelder en lastiger te beheren. Dit betekent dat er steeds meer vraag is naar mensen met bepaalde digitale kwaliteiten en vaardigheden. Daarnaast maakt digitalisering ons vatbaarder voor hackers en andere externe partijen. Omdat alles in online servers wordt opgeslagen, kunnen hackers op steeds meer plekken onze delicate documenten en informatie vinden. Dit resulteert wederom in een groeiende vraag naar professionals in de technologische sector. Voor IT’ers is dit dus helemaal geen nadeel!