9 Onmisbare tips voor een online cursus

Het kan je niet ontgaan zijn: nu met de huidige corona-pandemie vliegt er een reusachtig aanbod aan online cursussen je regelmatig om de oren, om vaardigheden op te doen of deze aan te scherpen. Hierdoor zagen populaire cursus-platforms als DataCamp, Coursera en Udemy hun inschrijvingen als een raket de lucht in schieten met een stijging van meer dan vierhonderd procent (The Conversation)! Nergens ontkom je eraan: overal zie je advertenties langskomen van cursussen die (eerst duizenden euro’s en nu slechts) een paar tientjes kosten..

Maar of je nou een online cursus doet van duizenden euro’s of van een paar tientjes, de vraag blijft:

Hoe zorg je er nou voor dat je écht het maximale uit zo’n Online cursus haalt?

Wij van VirtualTalent hebben dit onderzocht en presenteren jou een lijstje met (op wetenschap- en/of ervaring-gebaseerde) tips en tricks om écht elke cent uit zo’n cursus te halen!

Een kleine hint: je treft in deze lijst een tip die jouw manier van leren voor de rest van je leven gaat veranderen!

1. Bekijk vluchtig óf langzaam

Ken je dat gevoel dat je met een online cursus begint en gelijk een waslijst aan video’s krijgt gepresenteerd waar je gemakkelijk uren (al dan niet dagen) aan kwijt bent?

Je zal dan misschien niet zo geneigd zijn om elke cursus met dezelfde snelheid en precisie af te ronden. De wetenschap heeft laten zien dat dit gelukkig niet erg is. Als er bepaalde onderwerpen zijn die je niet heel interessant vindt maar wél bekend mee wil zijn, dan werkt het prima om hier vluchtig doorheen te gaan. Omdat je dan kort je aandacht richt op dit onderwerp, en je hersenen kort blootstelt aan deze informatie, zullen je hersenen dit onderwerp onthouden: je wordt er bekend mee.

Gaat het echter over een onderwerp waar je echt goed in wilt worden, dan helpt het om bij dit specifieke onderwerp trager door de video te gaan en notities te maken. Doordat je meer tijd en aandacht besteedt aan dit onderwerp, geef je je hersenen de tijd en energie die het nodig heeft om informatie hierover op een diep niveau op te slaan (eLearning Industry). Het werkt zelfs nog beter als je dit meerdere malen doet. De kennis verstevigt dan in jouw geheugen, en je wordt een meester op dit onderwerp.

2. Bepaal een vast moment om te studeren

Iedereen weet hoe moeilijk het is om aan bepaalde taken en verplichtingen toe te komen als je hier geen structuur voor hebt. Soms moeten we simpelweg verteld worden wanneer we wat moeten doen, en dan doen we het feilloos. Bij een online cursus heb je echter geen persoon die je duidelijke deadlines of een structuur geeft. Gun jezelf dan ook om maximaal de vruchten te plukken van de online cursus. Dit doe je door jezelf uit te dagen om een vast moment op de dag of in de week te kiezen waarop je met de cursus aan de slag gaat.

Het kan zo simpel zijn als een tijdsblok plannen in je digitale agenda, een post-it-note ophangen met de tijd en/of datum, of een notitie maken op een blaadje. Het is cruciaal om te zorgen dat deze (fysieke of digitale) reminder in je zicht ligt. Ruim deze post-it-note dus niet op, maar plak hem op een duidelijke plek waar je deze vaker tegen zult komen. Hoe vaker je deze reminder namelijk ziet, hoe sneller je je hersenen laat wennen aan dit nieuwe moment, en hoe sneller het gewoon wordt om op dat moment te knallen voor je online cursus.

3. Zet per dag specifieke doelen voor jezelf

Wetenschap en ervaring wijst uit dat het zetten van doelen helpt bij het bereiken van een groter doel. Daarnaast wijst het uit dat hoe specifieker je deze doelen maakt, hoe meer geneigd je bent om ze te behalen. Geef daarom een specifiek doel aan elk moment dat je aan de online cursus gaat zitten.

Je zal merken dat je veel meer gestructureerd en effectiever gaat werken als je precies weet wat en hoe je het behaalt (Kappan). Daarnaast weet je precies wanneer je iets gehaald hebt, en dat helpt enorm. Ons brein is namelijk geprogrammeerd om doelen na te streven en te behalen. Als je continu specifieke doelen voor jezelf zet en deze behaalt, zal je merken dat je gelukkiger en meer voldaan wordt, en dat je steeds grotere en belangrijkere doelen gaat behalen. Zo werkt ons brein nou eenmaal!

4. Bepaal een concreet einddoel

De tip die hierboven uitgelegd wordt, werkt ook voor grote einddoelen. Al ben je nog maar net begonnen met een cursus, of ben je al halverwege, het helpt altijd om alsnog een concreet einddoel te formuleren en jezelf hier regelmatig aan te herinneren. Schrijf daarom op een papiertje, of in Word of Powerpoint, een einddoel met einddatum.

Dit kan bijvoorbeeld zijn:

  • Op 31 december wil ik een volledige functionerende spreadsheet kunnen maken
  • Op 31 december wil ik vloeiend salsa kunnen dansen op beginner-niveau

Zet vervolgens in ditzelfde document subdoelen, dat zijn stappen die naar jouw einddoel toe leiden.

Dit kan bijvoorbeeld zijn:

  • Op 15 december wil ik 10 functies in Excel zonder hulp kunnen toepassen
  • Op 15 december wil ik de standaard passen van salsa kunnen doen

Je zult merken dat zo’n gestructureerde aanpak jou helpt en onbewust motiveert om deze te behalen.

5. Motiveer jezelf met deze truc

Een welbekend gebied binnen psychologie is het concept van motivatie. Mensen, organisaties of onderzoekers kunnen een hoop verschillende middelen gebruiken om motivatie te initiëren en verhogen in andere mensen. Al deze principes hoef je natuurlijk niet te kennen, maar één kan heel goed van pas komen om jezelf, zowel bewust als onbewust, te motiveren. Bedenkt iets wat je graag zou willen, iets waar je hard voor zou werken om te hebben.

Denk bijvoorbeeld aan een kledingstuk van een bepaald merk of een bepaald parfum. Schaf dit vast aan, en laat het inpakken als cadeau als dat kan. Nu volgt de uitdaging: neem het product in ontvangst, maar leg het ergens weg waar je er niet al te makkelijk bij kan of het regelmatig ziet. Daag dan jezelf uit om dit cadeau pas open te maken als je je einddoel bereikt heb.

Wetende dat de beloning zo dicht in de buurt is, maar jij je eerst concrete einddoel moet halen, werkt zeer motiverend werkt om je einddoel te behalen. Je zal merken dat het cadeau een stuk waardevoller aanvoelt en dat je het veel meer waardeert: je hebt er namelijk keihard voor gewerkt (I Will Teach You To Be Rich).

6. Organiseer al je documenten in mappen

Eén van de grootste killers van productiviteit is chaos. Daarom is het belangrijk om netjes bij te houden waar alles is. Misschien klinkt dat als een gigantische uitdaging, maar het is zo simpel als een paar drukken op de knop. Maak daarom aan het begin van je cursus een mapje aan met daarin sub-mapjes per onderwerp.

Elke keer als je iets download, plaats je het gemakkelijk in de juiste folder. Je zal merken dat je, door dit te doen, veel meer helderheid in je hoofd hebt met betrekking tot de cursus. Daarnaast zal je gemakkelijk de relevante documenten kunnen vinden als je later nog iets nodig hebt. Dat scheelt je een hoop tijd, en is dus goud waard!

7. Pas direct toe wat je leert

Deze tip lijkt misschien heel simpel, maar vereist toch enige discipline en geduld. Hoewel het heerlijk is om van de ene les door te springen naar de volgende, kan het enorm lonend zijn om bij elke les kort stil te staan wat je nou gehoord en geleerd hebt. Dit kan je in een Word-bestandje kort opschrijven. Hierdoor besteed je extra aandacht aan het onderwerp, en krijg je het dus beter onder de knie.

Wat zelfs nog beter is, is om gelijk aan de slag te gaan met wat je hebt geleerd. Dit kan zo lang en kort duren als je zelf wilt, maar puur door het te doen zal je merken dat je alles beter onthoudt. Letterlijk: door een paar seconden te stoppen met wat je aan het doen was en proberen dit toe te passen (hoe intensief en simpel ook) trigger je je brein om het sneller te leren. En is dat niet nou juist de reden waarom je die online cursus volgt?

8. Praat over je cursus

Je hoeft je Facebook-vrienden natuurlijk niet te spammen over die kook- of salsa-cursus voor beginners die je zojuist hebt afgerond. Maar als je een cursus aan het doen bent, of gedaan hebt, en je bent er enthousiast over, deel dit dan vooral met vrienden, familie en/of kennissen!

Allereerst is het natuurlijk leuk om te delen waar je mee bezig bent, maar daarnaast ontstaat er kans dat ze jouw help en/of advies gaan vragen met betrekking tot de onderwerpen waar jij over geleerd hebt tijdens jouw cursus.

Dit geeft jou direct de kans om je vaardigheden toe te passen, je kennis te testen, maar daarnaast ook de bestaande kennis die je hebt te versterken in je geheugen. Daarnaast gebeurt er iets psychologisch: omdat je je vrienden en kennissen verteld over je cursus, word je onbewust meer geneigd om deze ook af te maken. Dit heeft te maken met het feit dat wij mensen, als wij vertellen dat we ergens mee bezig zijn of gaan doen, dit ook willen afmaken (Very Well Mind).

9. De Gouden Tip

Deze tip heeft een sterke relatie met de eerste tip die is genoemd is in deze blogpost. Hoe meer aandacht jij besteedt aan een onderwerp, hoe meer je jouw hersenen blootstelt aan iets. Dus worden je hersenen steeds beter in leren over dit onderwerp en je kennis steeds groter. Hier kan je dus goed gebruik van maken door langer en/of aandachtiger naar een cursus-video te kijken.

Maar dit fenomeen kan je op een nog veel betere manier toepassen.  Bedenk of kies een onderwerp van jouw cursus waar je feilloos in wilt worden. Pak hiervoor een stuk papier en scheur er een hoekje van af. Schrijf vervolgens alles wat je weet van dit onderwerp op dit kleine stukje papier. Blijf dit proces herhalen totdat het hoekje papier de allerbelangrijkste ideeën van het onderwerp. Wat je zult merken dat het héél moeilijk is om zoveel informatie op zo’n klein stukje papier kwijt te kunnen.

Je hersenen zijn zo actief bezig om zoveel mogelijk belangrijke informatie op dit kleine stukje kwijt te kunnen, dat je een enorm hoog niveau van aandacht hebt (eLearning Industry). Dit betekent dat je hersenen op een zo efficiënt mogelijke manier de informatie opslaat die je hebt opgeschreven. Je zal merken dat wanneer je dit proces enkele keren toepast en herhaalt, dat je alle informatie zeer goed kan onthouden, begrijpen en toepassen.